خواص شگفت انگیز کنجد . دانه های کنجد بر خلاف ظاهر کوچکی که دارند، از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار هستند که می توان مهمترین خواص این دانه جادویی را به شرح زیر برشمرد: جلوگیری از بروز دیابت، کاهش فشار خون، مبارزه با سرطان، تقویت استخوان ها، محافظت از بدن در برابر پرتوهای مضر، افزایش سلامت قلب، درمان اختلالات خواب، بهبود روند گوارش، کاهش التهاب، کمک به سلامت دستگاه تنفسی، سلامت دهان و دندان، کمک به رشد بدن، بهبود گردش خون، سم زدایی از بدن، کاهش استرس و ضد افسردگی.
تعجب نکنید… اینها همه فواید دانه های کنجد است که بر اساس محتوای غنی تغذیه ای آن قابل بیان است و با توجه به استفاده فراوانی که از دیرباز در سبد غذایی ایرانیان از کنجد شده است، می توان به غنای سفره غذای ایرانی پی برد. مصرف کنجد به صورت خام، ریختن آن روی نان، تهیه ارده و حلوا ارده از کنجد، و استفاده از کنجد و مشتقات آن در دستور پخت غذاهای مختلف، نشانگر اهمیت این دانه خوراکی مفید در بین ایرانیان است.
دانه کنجد بهعنوان یک دانه روغنی حاوی ترکیبی از اسیدهای چرب اشباع نشده است. 75% دانه کنجد را چربی و پروتئین، و 25% آن را موادمعدنی، کربوهیدرات ها و فیبر تشکیل داده است. کنجد همچنین حاوی فنولها، استرولهای گیاهی، فسفولیپیدها، ویتامینهایE و گروه B، مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم، روی، مس و فسفر است.
منبع انرژی
مصرف ۵۰ گرم از کنجد، ۲۵ درصد از نیاز روزانه به اسید فولیک را بر طرف میکند. در نهایت کنجد بهعنوان منبع آهن در درمان کمخونی نقش دارد و ویتامینهای گروه B موجود در آن نیز به بهبود سوخت و ساز بدن کمک میکند.
این دانه منبع آهن گیاهی است که برای رفع خستگی مفید است همچنین مصرف این دانه گیاهی برای افرادی که مبتلا به کمخونی فقر آهن هستند میتواند بسیار موثر باشد.
جایگزین کردن کنجد و بیسکویتهای کنجدی به عنوان میان وعدهها بسیار مهم است و مصرف ۳۰ گرم از این دانه بسیار مفید است. مصرف یک قاشق غذاخوری کنجد معادل یک واحد چربی است و ۴۵ کیلوکالری انرژی دارد همچنین کنجد موجب افزایش چربی خون نمیشود، بلکه کلسترول بد خون را نیز کاهش میدهد.
دانه کنجد دارای ویتامین ها، مواد معدنی، چربی های مفید، و ترکیبات آلی متفاوت از جمله کلسیم، آهن، منیزیوم، فسفر، منگنز، مس، روی، فیبرهای خوراکی، تیامین، ویتامین B6، فولات، تریپتوفان، و پروتئین است.
سلامت قلب
چربی های مفید موجود در کنجد، نقش مهمی در کاهش فشار خون ایفا می کنند. همچنین، در دانه کنجد مقدار زیادی منیزیوم وجود دارد که باعث گشاد شدن رگ های خونی شده و در تسهیل جریان خون و کاهش فشار وارده به دیواره رگ ها دخیل است.
چربی های مفید و آنتی اکسیدان های موجود در کنجد، نقش مهمی در کاهش سطح کلسترول بد خون ایفا می کنند. در بین تمام آجیل ها، دانه ها و حبوبات، بیشترین مقدار فیتواسترول های کاهش دهنده کلسترول در کنجد وجود دارد. فیتواسترول ها، ترکیبات گیاهی با ساختاری مشابه کلسترول هستند که در روده مثل کلسترول عمل کرده و جذب کلسترول را کاهش می دهند. مهمترین ترکیب فیتواسترول در کنجد، بتا سیتواسترول نام دارد که علاوه بر کاهش کلسترول، باعث افزایش سلامت پروستات و رگ های خونی هم می شود.
خواص شگفت انگیز کنجد . کنجد آثار ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی شناختهشدهای دارد. مصرف آن باعث کاهش میزان تریگلیسیرید، کلسترول بد یا LDL و قندخون و افزایش HDL یا همان کلسترول خوب میشود و تمام این موارد به کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی – عروقی کمک خواهد کرد.
ضد سرطان
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در کنجد، نقش مهمی در ساختار آنزیم هایی که با رادایکال های آزاد مبارزه می کنند، دارد. یکی از مهمترین ترکیبات موجود در کنجد که خاصیت ضد سرطان زایی دارد، منیزیوم است. همچنین در کنجد ترکیبی به نام فیتات phytate وجود دارد که به صورت اختصاصی با رادیکال های آزاد مقابله کرده و از آسیب رسیدن به سلول های بدن جلوگیری می کند. کنجد به خصوص در جلوگیری از سرطان های سینه، ریه، پروستات، روده بزرگ، پانکراس و برخی انواع سرطان خون (لوسمی) دخالت دارد.
مدیریت دیابت
خواص شگفت انگیز کنجد . تحقیقات نشان داده که مصرف کنجد می تواند خطرپذیری ابتلا به دیابت را کاهش دهد، و از پیشرفت برخی عوارض مزمن دیابت جلوگیری کند. منیزیوم موجود در کنجد، در این فرایند دخالت دارد. چربی های مفید کنجد، باعث افزایش اثر گلی بن کلامید، یکی از مهمترین داروهایی که افراد مبتلا به دیابت نوع دو مصرف می کنند، می شود. مصرف کنجد همچنین سطح قند و انسولین خون را تنظیم می کند.
تقویت استخوان
مجموعه ای از مواد معدنی موثر در تقویت استخوان ها، شامل روی، کلسیم و فسفر در کنجد وجود دارد. این مواد در ساخت بافت استخوانی جدید، تقویت بافت استخوان، بازسازی استخوان های مصدوم و تضعیف شده، و جلوگیری از برزو پوکی استخوان نقش دارند. هر قاشق غذاخوری کنجد تأمین کننده ۱۴ درصد از نیاز روزانه به کلسیم بدن است. کسانی که شیر دوست ندارند میتوانند از کنجد برای تأمین کلسیم، روی و آهن خود که از مواد معدنی مهم به شمار میآید، استفاده کنند. کلسیم موجود در کنجد برای داشتن استخوانها و دندانهای سالم موثر است و در انعقاد خون، کاهش فشارخون و عملکرد عضلات نقش دارد.
سلامت گوارش
کنجد مانند تمام دانه ها و آجیل ها، منبع خوبی برای فیبر خوراکی است. فیبرهای خوراکی در روند گوارش سالم، نقش مهمی ایفا می کنند و باعث تسهیل حرکت مواد در طول روده می شوند. مهمترین اثر مصرف فیبرهای خوراکی جلوگیری از بروز یبوست و اسهال، حفاظت از روده بزرگ و پیشگیری از بروز سرطان و بیماری های روده است. فیبرهای خوراکی همچنین با حذف ذرات کلسترول بد خون، نقش مهمی در کاهش سطح کلسترول بد خون و جلوگیری از تصلب شرایین و سکته های قلبی دارند.
ضد التهاب
کنجد منبع خوبی از ماده معدنی مس است. مس از التهاب مفاصل، استخوان ها و عضلات جلوگیری می کند و از این رو به کاهش درد آرتریت کمک می کند. همچنین مس باعث استحکام دیواره رگ های خونی، استخوان ها و مفاصل می شود. عملکرد مفید دیگر مس، کمک به جذب آهن است که آهن در ساختار هموگلوبین به کار می رود. با توجه به موارد مذکور، مس نقش مهمی در گردش بهینه خون در بدن، خون رسانی مناسب و تامین اکسیژن اندام ها و بافتها، و جلوگیری از التهاب دارد.
محافظت از بدن در برابر پرتوهای مضر
یکی از ترکیبات منحصربفرد که در کنجد یافت می شود، سیسامول sesamol نام دارد که از ساختار ژنتیکی سلول ها (DNA) در برابر پرتوتابی محافظت می کند. پرتوتابی چه به صورت اتفاقی، و چه در روند شیمی درمانی و رادیوتراپی، می تواند باعث تغییر (جهش) در ساختار ژنتیکی سلول ها و بروز عوارض و بیماری های متفاوت شود.
سلامت دهان و دندان
مصرف کنجد، اثر ضد باکتریایی در حفره دهانی دارد و باعث کاهش سطح باکتری های استرپتوکوکوس در دهان می شود. این باکتری ها، یکی از مهمترین عوامل تخریب و عفونت در بدن انسان است.
سلامت پوست و مو
ماده معدنی روی، موجود در کنجد، بخش مهمی از ساختار کلاژن را تشکیل می دهد که به استحکام بافت ماهیچه ای، پوست و مو کمک می کند. همچنین مصرف روغن کنجد نقش مهمی در جلوگیری از پیری پوست، و رفع لکه های پوستی دارد.
مفید برای زنان
خواص شگفت انگیز کنجد . مصرف کنجد باعث افزایش سطح ویتامینE در بافتها میشود. در صورتی که دچار دردهای شدید در دوران عادت ماهانه هستید، بهتر است بدانید مصرف کنجد و فرآوردههای آن باعث کاهش التهاب و شدت انقباضهای رحمی و در نتیجه کاهش شدت درد در دوران قاعدگی هم میشود. کنجد همچنین در بهبود ترشح هورمونهای جنسی در زنان یائسه نقش دارد.
بررسیها نشان دادهاند مصرف کنجد در بهبود روند بیماری پارکینسون تاثیرگذار است و به رشد سلولهای عصبی مرکزی در نوزادان نیز کمک میکند و باعث افزایش قدرت بینایی میشود. به همین دلیل متخصصان تغذیه مصرف آن را به خانمهای باردار و شیرده توصیه میکنند.
موارد منع مصرف
کنجد با تمام فوايدي که دارد براي معده ضعيف مناسب نيست، زيرا هضم آن سنگين است. اين گونه اشخاص بايد آن را با عسل و سرکه بخورند.
با توجه به احتمال بروز واکنش های آلرژیک در پاسخ به پروتئین اولئوزین موجود در کنجد، باید مصرف کنجد برای افراد مبتلا به حساسیت خوراکی با احتیاط باشد.
وجود اگزالات در کنجد، مصرف آن برای افراد مبتلا به سنگ کلیه و کلیه های سنگ ساز را با محدودیت مواجه می کند.
سعی کنید کنجد پوست کنده بخورید. برای مصرف کنجد پوست دار، بهتر است آن را ده دقیقه در آب بخیسانید و سپس با مالش بین دو دست، پوسته رویی آن را جدا کنید. اگزالیک اسید موجود در پوست کنجد، از جذب کلسیم در بدن جلوگیری می کند.
به دلیل احتمال بالا رفتن دمای داخلی بدن، زنان باردار و شیرده از مصرف مقدار زیاد کنجد خودداری کنند.
افزایش وزن به دلیل کالری بالای کنجد، یکی از شایع ترین عوارض مصرف بیش از حد کنجد است.
مصرف بسیار زیاد کنجد باعث التهاب معده و روده می شود.
مصرف بسیار زیاد کنجد به دلیل وجود مقدار کمی THC، ممکن است در جواب آزمایش خون اختلال ایجاد کند.