خشکبار

خواص شگفت انگیز کشمش

خواص شگفت انگیز کشمش . کشمش یکی از خشکبار پرطرفدار است که در انواع متفاوت و رنگ های مختلف سبز و سیاه و زرد وجود دارد، به عنوان خوراکی توجیبی از قدیم در جیب بچه های مدرسه بوده، و به عنوان جزئی از ترکیب غذاها یا در کنار غذای اصلی هم کاربرد دارد.
حتماً تا بحال کشمش را در غذاهایی مثل عدس پلو و کشمش پلو، یا در کنار غذاهای اصلی داخل ماست و خیار و بعضی سالادها امتحان کرده اید. در آشپزی ایرانی از خشکبار مختلف به خوبی بهره گرفته شده است و این نکته خود نشانگر غنای ارزش تغذیه ای سفره ایرانی است.
کشمش در حقیقت خشک شده میوه انگور است و از این رو بر اساس انواع انگورها، انواع مختلفی از کشمش نیز وجود دارد. امروزه کشمش به دو صورت طبیعی (خشک شده زیر نور خورشید) و مصنوعی (خشک شده در دستگاه های مخصوص یا با استفاده با مواد نگهدارنده) تهیه می شود. این میوه خشک، دارای ارزش تغذیه ای بسیار بالایی است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
از زمان های قدیم، انگور خشک شده به علت سهولت نگهداری و جابجایی یکی از مهمترین خوراکی های فصول سرد سال بود. شیوه سنتی و طبیعی خشک کردن انگور که قرار دادن آن در معرض نور آفتاب بود، طعم و مزه انگور را تا حد زیادی حفظ می کرد و انگور خشک، یک منبع انرژی خوب برای زمستان به شمار می رفت. اگرچه تصور می شود پیش از این که انسان به کشت انگور بپردازد، انگور و کشمش به طور طبیعی در محیط وجود داشته و انگورهای خشک شده روی درختان به انسان یاد داد تا انگور را به این شکل فراوری و نگهداری کند.
در بررسی ارزش غذایی کشمش، نکات جالبی دیده می شود که تا حدی آن را به عنوان یک خوراکی سرشار از مواد مغذّی از دیگر انواع خشکبار متمایز می کند:
فاقد هرگونه چربی اشباع و کلسترول است.
غنی از هر دو نوع فیبرهای خوراکی(محلول و غیرمحلول) است که در سلامت دستگاه قلبی عروقی نقش دارد.
سرشار از فروکتان ها است که خاصیت پری بیوتیکی داشته و به سلامت روده بزرگ کمک می کنند.
منبع غنی اسید تارتاریک که این ماده توسط باکتری های روده تخمیر شده و به بهبود عملکرد روده ها کمک می کند.
کشمش یکی از غنی ترین خوراکی ها از نظر ماده معدنی بورون که برای سلامت استخوان ها و مفاصل ضروری است.
سرشار از انواع ترکیبات فنولی است که خواص آنتی اکسیدانی دارند.

خواص شگفت انگیز کشمش . کشمش منبع خوبی از کلسیم است و علاوه بر آن دارای ترکیباتی است که به جذب کلسیم در بدن کمک می کند. کشمش سرشار از ماده معدنی بورون است. مطالعات مختلف نشان داده که وجود ماده معدنی بورون برای رشد و نگهداری استخوان ها، مفاصل و غضروف های بدن لازم است. عوارض فقدان بورون در کاهش استقامت استخوان ها به ویژه در زمان کمبود کلسیم، منیزیوم و ویتامین D بیشتر نمود پیدا می کند. همچنین بورون باعث می شود تا استخوان ها کلسیم کمتری از دست بدهند و بدین ترتیب از پوکی استخوان جلوگیری می کند. از این رو در سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان نقش مهمی را بر عهده دارد. این نکته به خصوص در زنان میانسال و یائسه که بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان هستند، از اهمیت زیادی برخوردار است. کمبود بورون می تواند با افزایش احتمال بروز آرتریت و ورم مفاصل نیز ارتباط داشته باشد.
پتاسیم موجود در کشمش باعث افزایش توانایی ارتجاعی رگهای خونی و کاهش سختی عروق شده و از این رو در کاهش فشار خون نقش مهمی را ایفا می کنند. همچنین پتاسیم در جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه عمل می کند.
ترکیبات موجود در کشمش از پوست در برابر آسیب رسانی رادیکال های آزاد محافظت کرده و به بازسازی و ترمیم آن کمک می کند. کشمش ضد پیری پوست است و از بروز چین و چروک پوست ناشی از کهولت سن جلوگیری می کند. همچنین کشمش در ترمیم لکه ها و جوش پوست نقش دارد. کشمش غنی از آهن است و لذا به سالم سازی مو کمک می کند. کشمش در تقویت رشد مو، جلوگیری از ریزش مو نقش دارد و یک ضد شوره طبیعی است. برای این که بیشترین استفاده را از آهن موجود در کشمش ببرید، سعی کنید کشمش را با غذاهای غنی از ویتامین C مصرف کنید.


کشمش یک غذای مفید برای سلامت چشم است و در جلوگیری از بروز آب مروارید و بسیاری از اختلالات چشم نقش مهمی را ایفا می کند. همچنین در تقویت قدرت دید در سنین بالا و بهبود پیرچشمی موثر است.
در بین افرادی که میوه و سبزیجات کمی مصرف می کنند، فعالیت بدنی پایینی دارند، بیشتر از فست فود و غذاهای آماده استفاده می کنند، و به خصوص افراد مسن، یبوست یک از مشکلات شایع گوارشی است. مهمترین علت یبوست، کمبود فیبر خوراکی در رژیم غذایی است. از آنجا که محتوای فیبر خوراکی در کشمش بالاست، مصرف آن در درمان و جلوگیری از یبوست تاثیر مثبت دارد. تحقیقات نشان داده که رژیم غذایی سرشار از فیبر خوراکی تاثیر یه سزایی در کاهش خطر ابتلا به یبوست، بیماری های قلبی عروقی، دیابت، سرطان روده بزرگ و چاقی دارد. کشمش منبع خوبی از فیبر است. یکی از مهمترین و شناخته شده ترین مزایای فیبر، کمک به سلامت روده بزرگ است. در نتیجه ی تخمیر فیبر توسط باکتری های موجود در روده، ترکیباتی آزاد می شود که برای سلول های پوششی روده مفید است. همچنین فیبر با تسهیل حرکت مدفوع در روده، باعث می شود مواد سمی زمان کمتری در روزه باقی بمانند و با سرعت بیشتری از بدن خارج شوند. محققان به مصرف روزانه فیبر خوراکی تاکید دارند و در بین خوراکی های حاوی فیبر، کشمش با دارا بودن هر دو نوع فیبرهای محلول و غیرمحلول از جایگاه ویژه ای برخوردار است. جالب است بدانید که مقدار فیبر در کشمش آفتاب خشک، بیشتر از کشمش های معمولی است. در کشمش نوعی فیبر به نام فروکتان وجود دارد که در طول روند خشک شدن انگور، از قند موجود در آن تشکیل می شود؛ در حقیقت انگور فاقد فروکتان است.
کشمش، به ویژه کشمش آفتاب خشک، سرشار از ترکیبات پری بیوتیک است. پری بیوتیک ها، بخشی از مواد غذایی هستند که بدن انسان قادر به هضم آن نیست، و رشد و فعالیت باکتری های ساکن روده را تحریک می کنند. مهمترین فواید پری بیوتیک ها عبارت است از: کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، کاهش سطح تری گلیسرید و کلسترول خون و در نتیجه ارتقای سلامت دستگاه قلبی عروقی، افزایش جذب کلسیم و منیزیوم و در نتیجه تقویت ساختار استخوان ها.
انگور سرشار از تارتاریک اسید (TA) است، اما به یاد داشته باشید که به دلیل پایین بودن حلالیت این ترکیب در آب، میزان تارتاریک اسید در آب انگور و شراب انگور کم است. نکته جالب توجه دیگر این است که مقدار TA در کشمش بیشتر از انگور است. تارتاریک اسید باعث تسهیل حرکت مدفوع در طول روده بزرگ می شود و به خروج سریع مواد زاید و سمی از بدن کمک می کند. باکتری های ساکن روده با فراوری TA، ترکیبات مفید و سودمندی برای سلول های روده تولید می کنند. TA با افزایش بازجذب کلسیم و آهن در روده، به بازیابی مواد معدنی در دستگاه گوارش کمک می کند. توانایی تارتاریک اسید در بازجذب آهن به حدی است که در برنامه های سلامت ملی هندوستان برای مقابله با شیوع کم خونی، غنی سازی مواد غذایی با TA در دستور کار قرار گرفته است. فراموش نکنید که کشمش یک منبع خوب برای تامین آهن بدن شماست، و وجود این ماده معدنی مهم نیز به خاصیت خون ساز بودن کشمش می افزاید.
شاید شما فکر کنید که خوراکی های شیرین هم مانند قند و شیرینی، همگی باعث فساد دندان می شوند؛ اما جالب است بدانید کشمش با وجودی که شیرین و چسبناک است اما بر دندان اثر مخربی ندارد و باعث خرابی دندان نمی‌شود. پس شما می توانید کشمش را جایگزین قند و آبنبات بکنید تا ضمن تامین انرژی و بهره مندی از انواع مواد معدنی و ترکیبات مغذّی به سلامت دندان هایتان کمک کنید. اولئونولیک اسید موجود در کشمش مانع رشد باکتری های مولد فساد دندان بوده و از اتصال باکتری به سطح دندان نیز جلوگیری می کند. همچنین ترکیبی به نام بتولین betuline خاصیت ضد میکروبی دارد. از آنجا که بیشترین میزان قندهای موجود در کشمش از نوع فروکتوز و گلوکز است، اثر تخریبی ساکارز(قند موجود در شکر) را ندارند. به طور کلی کشمش با مقاوم سازی حفره دهانی در برابر بیماری ها، از فساد دندان و التهاب لثه جلوگیری کرده، و به سفید شدن دندان هاو و ساخت مینای دندان نیز کمک می کند.
به کشمش به عنوان یک منبع انرژی نگاه کنید. به دلیل وجود کربوهیدرات ها، مصرف کشمش می تواند انرژی مورد نیاز بدن شما را تامین کند و حتی مصرف آن قبل از ورزش و تمرین نیز مقدار قابل ملاحظه ای قند آماده را در دسترس سلول های بدن شما قرار می دهد. با توجه به پایین بودن شاخص قندی کشمش، سطح قند خون و سطح انرژی بدن یکنواخت باقی می ماند و در طول فعالیت ورزشی بدن اصطلاحاً کم نمی آورد.
مصرف کشمش در تنظیم سطح قند خون در افراد دیابتی، و نیز کاهش خطر ابتلا به دیابت نقش دارد. فیبر خوراکی موجود در کشمش باعث می شود تا بدن شما به آهستگی قند طبیعی کشمش را مورد استفاده قرار دهد و در نتیجه از افزایش ناگهانی سطح انولین خون جلوگی
انواع مختلف آنتی اکسیدان ها در کشمش وجود دارد که در رفع آسیب رسانی رادیکال های آزاد به سلول های بدن و جلوگیری از بروز سرطان نقش دارد. پلی فنول ها مهمترین گروه این ترکیبات هستند.

خواص شگفت انگیز کشمش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *