دانه های خوراکی

خواص شگفت انگیز مغز هسته زردآلو

مغز هسته زردآلو از نظر ارزش غذایی مشابه آجیل هاست و منبع خوبی برای چربی های مفید، فیبر خوراکی و آهن می باشد. در برخی نقاط دنیا، از مغز هسته زردآلو به جای بادام استفاده می شود. در ایتالیا نوعی نوشیدنی الکلی به نام آمارتو Amaretto، با عصاره مغز هسته زردآلو مزه دار می شود.

ضد سرطان
مغز هسته زردآلو هم مثل مغز بادام درختی در دو نوع شیرین و تلخ وجود دارد. از مدت ها قبل مغز هسته زردآلوی شیرین به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و عامل مقابله با عفونت؛ و مغز هسته زردآلوی تلخ به عوان عامل مهم در درمان سرطان معرفی شده است. مغز هسته زردآلوی شیرین به راحتی به عنوان یک خوراکی خوشمزه و در زمره تنقلات مصرف می شود؛ اما مصرف مغز هسته زردآلوی تلخ به دلیل وجود ترکیبات آمیگدالین در آن همواره مورد بحث و مناقشه بوده است.
در مغز هسته زردآلو ماده ای به نام آمیگدالین (لاتریل Laetrile) وجود دارد. شرکت های داروسازی به آمیگدالین را نام تجاری ویتامین B17 داده و آن را به عنوان یک ماده مهم و ضروری عرضه می کنند که به صورت قرص خوراکی یا تزریق عضلانی و وریدی تجویز می شود. آمیگدالین در بدن انسان تبدیل به ترکیبات سمّی سیانید می شود. دانشمندان در مورد نحوه اثر آمیگدالین نظرات متفاوتی دارند. گروهی از دانشمندان عقیده دارند که آمیگدالین قبل از این که به ترکیبات سمّی تبدیل شود، سلول های سرطانی را از بین می برد. گروهی دیگر معتقدند ترکیبات سیانیدی نقش ضد سرطانی دارند و فقط سلول های سرطانی را منهدم می کند، و بنا بر نظر برخی دیگر ترکیبات سیانیدی هم به سلول های سرطانی و هم به سلول های سالم آسیب می رساند.
لاتریل، شکل تصفیه شده ی آمیگدالین است که از سال 1845 در روسیه و از سال 1920 در ایالات متحده آمریکا برای درمان سرطان استفاده می شد. تجویز این ماده در دهه 50 میلادی به علت احتمال سمّی بودن ممنوع شد، اما پس از برگزاری دادگاه های دارویی با حضور سازمان غذا و داروی آمریکا در ایالت های اوکلاهاما، نیوجرسی، از دهه 70 مجدداً مصرف آن آزاد اعلام شد. البته از دهه 80 مصرف لاتریل در ایالات متحده کاهش یافت، اما همچنان بیماران لاتریل را به عنوان معجزه درمان قبول دارند.
در مطالعاتی که در مورد اثر لاتریل بر سلول های سالم و سرطانی جانوران انجام شد، نشان داد که سلول های سرطانی نسبت به لاتریل آسیب پذیری بیشتری دارند. اما نظریه ی جالبی در مورد مکانیزم اثر لاتریل مطرح است: سیانید باعث افزایش محتوای اسیدی سلول های سرطانی و انفجار لیزوزوم های درون سلول می شود. از آنجا که لیزوزوم محل تجمع آنزیم های سلولی است، آنزیم های رها شده باعث نابودی سلول سرطانی و توقف رشد تومور می شوند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
آمیگدالین موجود در مغز هسته زردآلو، با افزایش توانایی گلبول های سفید در حمله به سلول های بیمار، باعث تقویت سیستم ایمنی می شود. همچنین مغز هسته زردآلو باعث افزایش ساخت آنزیم های پانکراس و کبد می شود که به سم زدایی بدن کمک می کند.
تسکین درد
در مطالعات مختلفی که در مورد اثر مصرف مغز هسته زردآلو بر درمان سرطان انجام شد، مهمترین رضایت بیماران از کاهش درد بود. در طب سنتی چین از مغز هسته زردآلو برای تسکین درد مفاصل یا آرتریت استفاده می شد.
کاهش فشار خون
مغز هسته زردآلو به دلیل ایجاد ماده ای به نام تیوسیانات، نقش موثری در کاهش فشار خون دارد. از اوایل قرن بیستم از تیوسیانات برای درمان فشار خون بالا استفاده می شد، اما به دلیل برخی عوارض مصرف، امروزه از مشتقات دیگر آن استفاده می شود. دانشمندان اعتقاد دارند که آمیگدالین موجود در مغز هسته زردآلو، باعث فعال شدن آنزیمی به نام بتا گلوکوزیداز می شود که با اثر بر باکتری های ساکن روده، به کاهش فشار خون کمک می کند.
راهنمای مصرف کنندگان
شاید شما هم معتقد هستید که مغز هسته زردآلو زیاد خوشمزه نیست؛ اما فراموش نکنید که تمام خوراکی های مفید در این جهان خوشمزه نیستند و بلعکس تمام خوراکی های خوشمزه، مضر هستند! با توجه به آن چه که درباره خواص مغز هسته زردآلو گفته شد، شما به دنبال مغز هسته ای هستید که مقدار آمیگدالین آن زیاد باشد. اگر قصد دارید هسته زردآلوهایی که خودتان می خورید، مغز کنید؛ بهتر است زردآلوهای ریزتر را انتخاب کنید. تجربه نشان داده که مغز هسته زردآلوهای درشت، آمیگدالین کمتری دارد. اما اگر به دنبال خرید مغز هسته زردآلو از فوشگاه هستید، باید به شانس و اقبالتان امیدوار باشید.
از شایعاتی که درباره مسمومیت با مغز هسته زردآلو در فضای مجازی منتشر شده است، نترسید چون مغز هسته زردآلو به هیچ عنوان سیانور ندارد. مسمومیت با آمیگدالین فقط در صورتی ممکن است که شما مقدار بسیار زیادی مغز هسته زردآلوی تلخ بخورید که البته خوردن این مقدار، برای کمتر کسی امکان پذیر است. اما توصیه می شود همراه با خوردن مغز هسته زردآلو، از غذاهای حاوی ویتامین C کمتر استفاده کنید. در بیمارانی که تحت درمان با لاتریل بودند و همزمان از مکمل های خوراکی ویتامین C تغذیه می کردند، عوارض جانبی مسمومیت بیشتر گزارش می شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *