دانه های خوراکی

خواص شگفت انگیز تخمه آفتابگردان

خواص شگفت انگیز تخمه آفتابگردان . تخمه آفتابگردان اگرچه غذای مورد علاقه پرندگان است، اما برای ما انسان ها فقط برای دیدن مسابقات فوتبال یا فیلم سینمایی خوب نیست. حتما به یاد دارید که در دوران کودکی که بلد نبدیم تخمه را درست بشکنیم، همیشه مادران نگران بودند که تخمه را با پوست نخوریم تا دل درد نگیریم. شکستن تخمه از سرگرمی های قدیمی برای ما ایرانی هاست و ما از کودکی ادای آن را در می آوردیم ولی تخمه را با پوستش میخوردیم! تخمه آفتابگردان، چیزی فراتر از اینهاست. مغز تخمه آفتابگردان یک دانه روغنی جادویی است که برای مصرف روغن کشی به مقدار وسیعی در سراسر جهان کشت می شود. امروزه با توجه به اهمیت روزافزون سلامت غذا و جامعه، و افزایش مراقبت هایی که در خصوص رژیم غذایی وجود دارد؛ مصرف روغن های گیاهی و دانه های روغنی افزایش یافته است. جالب است بدانید دانه آفتابگردان بعد از دانه سویا، یشترین دانه روغنی مورد مصرف در جهان است.


مغز تخمه آفتابگردان سرشار از چربی های مفید و سالم به خصوص از نوع لینولئیک اسید است. همچنین منبع خوبی برای فیبر خوراکی، اسیدهای آمینه به ویژه تریپتوفان، ویتامین های گروه B و استرول های گیاهی می باشد. ویتامین E، کلسیم، مس، آهن، منیزیوم، منگنز، سلنیوم، فسفر، پتاسیم، سدیم، و روی از مهم ترین ریز مغذّی های موجود در این دانه خوراکی هستند.
شاید در نگاه اول گمان کنید که چربی ها برای سلامتی بدن ضرر دارند و باعث اضافه وزن و بیماری های قلبی می شوند. اما جالب است بدانید که گروهی از چربی های که در انواع اجیل وجود دارد و ما از آن ها به نام چربی های خوب یا مفید نام می بریم؛ نه تنها به کاهش وزن و سلامت قلب کمک می کنند، بلکه فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارند. چربی های مفید باعث شکل دهی و استحکام غشای سلولی، تنظیم سطح هورمونی، کمک به جذب ویتامین های محلول در چربی می شوند. همچنین مصرف چربی های خوب، با کاهش سرعت جذب مواد غذایی در بین وعده ها منجر به سیر ماندن بیشتر می شود.
مغز تخمه آفتابگردان در درمان التهاب های مزمن، عفونیت های باکتریایی و قارچی، بیماری های قلبی عروقی، بیماری های پوستی و برخی انواع سرطان اهمیت دارد.
چربی های غیراشباع مفید موجود در مغز تخمه آفتابگردان از قبیل اولئیک اسید و لینولئیک اسید، به کاهش سطح کلسترول بد خون و کلسترول مجموع کمک می کند و از این طریق خطرپذیری ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. فیتواسترول ها، در کاهش سطح کلسترول خون، تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به سرطان روده نقش دارند. فیتواسترول ها ترکیبات گیاهی هستند که ساختار شیمیایی آنها بسیار شبیه کلسترول است، و مصرف کافی آن به کاهش سطح کلسترول خون، افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از بروز انواع سرطان کمک می کند. خاصیت فیتواسترول ها به حدی است که امروزه آن را از سویا و ذرت استخراج کرده به غذاهای فراوری شده اضافه می کنند.
مغز تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E است که باعث کاهش خطر گرفتگی رگ های خونی، بیماری های قلبی و سکته می شود. مغز تخمه آفتابگردان به دلیل مقدار کم سدیم و چربی های اشباع، و دارا بودن مقدار قابل ملاحظه ای پتاسیم، منیزیوم و فیبر خوراکی؛ یک غذای خوب برای سلامت قلب محسوب می شود.
انواع مواد معدنی، ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در مغز تخمه آفتابگردان، توانایی مبارزه با سلول های سرطانی را به این خوراکی می بخشد؛ که از مراحل اولیه شروع سرطان تا کند کردن رشد توکورهای سرطانی را شامل می شود. این آنتی اکسیدان ها به ترمیم DNA آسیب دیده و کاهش سرعت رشد سلول های سرطانی کمک می کنند. ویتامین E و سلنیوم، مهمترین عوامل دخیل در این عملکرد ضد سرطانی هستند.
در مغز تخمه آفتابگردان مقدار زیادی ویتامین های گروه B از قبیل تیامین و فولات وجود دارد. این ویتامین ها تاثیر بسزایی در سیستم ایمنی، متابولیسم گلبول های قرمز خون، تولید هموگلوبین و اتصالات بین سلول های عصبی دارد. همچنین ویتامین B5 ، در ساخت چربی، تنظیم سطح هورمونی، و عملکرد مغزی دخالت دارد. فولات در تشکیل ماده ژنتیکی سلول های بدن(DNA و RNA) و ساخت هموگلوبین دخالت دارد. مهمترین نقش فولات در تولید سلول های جدید و نگهداری از آن است و از این رو مصرف فولات برای زنان باردار به سلامت جنین کمک می کند.
کولین و تریپتوفان موجود در این خوراکی، به رفع استرس و دلواپسی کمک می کند و ضد افسردگی است.
مغز تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E می باشد و مصرف یک مشت از آن، تا 82% از نیاز روزانه بدن به این ماده را تامین می کند. ویتامین E مهمترین آنتی اکسیدان محلول در چربی بدن است و با رادیکال های آزادی که به ساختارهای دارای چربی سلول ها آسیب می رسانند مبارزه می کند. با توجه به این ویژگی، ویتامین E دارای اثر ضد التهابی قوی و به خصوص کاهش نشانه های بیماری هایی مثل آسم، اوستئوآرتریت و روماتوئید است. همچنین ویتامین E خطرپذیری ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش داده، شدت و فراوانی علایم یائسگی در زنان را تخفیف داده، و از پیشرفت عوارض دیابت جلوگیری می کند. ویتامین E یکی از مهمترین آنتی اکسیدان های موجود در ذرات کلسترول است که از اکسید شدن کلسترول توسط رادیکال های آزاد جلوگیری می کند. ذرات کلسترول فقط در صورت اکسید شدن، به دیواره رگها می چسبند و در نهایت باعث تصلب شرایین، انسداد عروق و سکته قلبی می شود. ویتامین E نقش بسیار مهمی در حفاظت از قلب در برابر بیماری های قلبی عروقی دارد. همچنین ویتامین E در افزایش رطوبت پوست و حفاظت از آن نقش دارد.
خواص شگفت انگیز تخمه آفتابگردان . یکی از مواد معدنی مهمی که در مغز تخمه آفتابگردان وجود دارد، منیزیوم است. منیزیوم در کاهش فشار خون، تسکین دردهای میگرنی، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی نقش دارد. بیش از دو سوم کل منیزیومی که در بدن انسان وجود دارد، در استخوان هاست؛ که بخشی از آن در ساختار استخوان حضور دارد و بخشی دیگر در سطح استخوان قرار گرفته تا در موقع نیاز بدن برداشت شود. از این رو وجود منیزیوم برای سلامت استخوان اهمیت فراوانی دارد. منیزیوم به تعادل کلسیم در سلول های بدن کمک می کند و از طریق سازوکارهایی باعث ریلکس شدن سلول های عصبی، رگ های خونی و تارهای عضلانی می شود. اسپاسم عضلانی بارزترین مشکلی است که در صورت ریلکس نبودن سلول ها ایجاد می شود و در افراد مبتلا به آسم و بیماری های قلبی، این اسپاسم می تواند منجر به خفگی یا سکته قلبی شود. یکی دیگر از مزایای منیزیوم، جلوگیری از بروز دیابت نوع دو می باشد.
مصرف مغز تخمه آفتابگردان، مقدار زیادی از نیاز روزانه بدن به مس را تامین می کند. مس در ساختار بسیاری از پروتئین ها و آنزیم ها حضور دارد و در تشکیل بافت پیوندی، روکش سلول های عصبی، رنگدانه های پوست و همچنین سلامت قلب نقش دارد.
سلنیوم یک ماده معدنی ضروری است که شاید نام آن را زیاد نشنیده باشید، اما وقتی با کارکردهای آن آشنا شوید به اهمیت آن پی می برید. سلنیوم، فوق تخصص مبارزه با سرطان است و از طریق سازوکارهای کاملاً حرفه ای با این بیماری مبارزه می کند. مطالعات و بررسی های فراوانی ثابت کرده که بین میزان دریافت سلنیوم و بروز سرطان ارتباط مستقیم وجود دارد. سلنیوم در بازسازی و ترمیم DNA سلول های آسیب دیده، جلوگیری از تکثیر سلول های سرطانی، و نابود کردن سلول های پیر و فرسوده بدن نقش دارد. در ساختار یکی از مهمترین آنزیم های پراکسیداز کبدی که مسئولیت پاکسازی مولکول های خطرناک را ایفا می کند، سلنیوم نقش اساسی ایفا می کند. در صورت کاهش سطح فعالیت این آنزیم، مولکول های سمی آزادانه در بدن حرکت کرده و با آسیب رساندن به آن ها و تخریت ساختار ژنی، زمینه ساز بروز سرطان می شوند. سلنیوم می تواند احتمال ابتدا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
ماده معدنی روی که در مغز تخمه آفتابگردان وجود دارد، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند.
خواص شگفت انگیز تخمه آفتابگردان . مصرف مغز تخمه آفتابگردان، به عملکرد صحیح غده تیروئید کمک می کند. غده تیروئید، مسئول تنظیم حرارت بدن، ضربان قلب، تولید پروتئین، و تنظیم سرعت متابولیسم بدن است. اختلال در عملکرد غده تیروئید عوارضی مانند اضافه وزن، خستگی و افزایش دمای بدن به دنبال دارد. یکی از ساده ترین راه های کمک به عملکرد مناسب غده تیروئید و کنترل اختلالات آن، مصرف مقدار کافی ید و سلنیوم است. مغز تخمه آفتابگردان، یکی از غنی ترین منابع طبیعی سلنیوم در دنیای خوراکی هاست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *