خواص شگفت انگیز بادام
بادام یک سوپرفود، یا اَبَرغذاست. بادام سرشار از پروتئین، فیبر خوراکی، چربی های مفید، ویتامین های ضروری و مواد معدنی است؛ که دانشمندان در مطالعات مختلف به خواص معجزه آسای آن پی برده اند. بادام یک منبع خوب برای تامین انرژی بدن است که برای سلامت قلب، شادابی پوست، عملکرد صحیح دستگاه گوارش، تنظیم قند خون، استحکام استخوان ها، تقویت سیستم ایمنی، جلوگیری از چاقی و اضافه وزن، و سلامت مغز مفید است.
سلامت پوست
آلفا توکوفرول ترکیبی است که به وفور در بادام یافت میشود و یکی از مهمترین منابع ویتامین E می باشد. ویتامین E از مهمترین نیازمندیهای پوست به شمار می رود و معمولاً به نام غذای پوست شناخته میشود، چرا که واقعا پوست را تغذیه کرده و سلامت آن را تضمین می کند.
کاهش کلسترول
چربی موجود در بادام عمدتاً از نوع غیر اشباع و کاملاً فاقد کلسترول است. این نوع چربی ها نه تنها برای بدن ضرر ندارد، بلکه در صورت مصرف متعادل بسیار سودمند و مفید است. این نوع چربی ها به عنوان دوست قلب مورد بررسی قرار می گیرند. بادام حاوی اسیدهای چرب غیراشباع مونو و پلی است و به کاهش سطح کلسترول بد خون و حفظ سطح کلسترول خوب خون کمک می کند. چربی موجود در بادام از جنس همان چربی است که در روغن زیتون یافت میشود و به همین خاطر به تایید پزشکان برای سلامت قلب هم مفید است.
بادام و سلامت قلب
بادام، دوست قلب است و خواص بیشمار آن برای سلامت قلب سودمند است. بادام فاقد کلسترول است و در هر یک مشت بادام، فقط 1 گرم چربی اشباع و 13 گرم چربی غیراشباع دارد. بادام حاوی مقادیر زیادی از یک نوع اسید آمینه موسوم به آرجینین است که به آرامش عروق خونی کمک میکند و گردش خون را بهبود میبخشد
بادام سرشار از منیزیوم است. منیزیوم تنش روی عروق خونی را کاهش داده، و باعث تسهیل جریان اکسیژن به قلب، کاهش آسیب رسانی رادیکال های آزاد به آن و جلوگیري از افزايش ضربان قلب می شود. نقش منیزیوم در مسیرهای ضدسرطانی تایید گشته و تحت بررسی بیشتر است. بادام بسيار بيشتر از جو يا حتي اسفناج، منيزيم دارد. پتاسیم موجود در بادام در کاهش فشار خون و بهبود عملکرد قلب نقش دارد. بر اساس مطالعه ای که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا انجام شد، مصرف روزانه و متعادل آجیل در قالب یک برنامه غذایی کم چرب، تا حد زیادی باعث کاهش خطرپذیری ابتلا به بیماری های قلبی عروقی می شود.
سلامت دستگاه گوارش
پری بیوتیک ها، اجزای غیر قابل هضم غذا هستند که رشد و فعالیت باکتری های مفید ساکن دستگاه گوارش را تحریک می کنند. بادام یک غذای پری بیوتیک محسوب می شود که جمعیت باکتری های مفید bifido bacteria و Eubacterium rectal را افزایش می دهد. در بادام دو نوع فیبر وجود دارد: گروه اول فیبرهای محلول هستند که پسماندههای غذایی را در روده نگه داشته و باعث دفع آنها میشوند. گروه دوم فیبرهای غیر محلول نام دارند که در لولهی گوارش متورم میشوند و به دفع راحت مدفوع کمک میکنند. وجود فیبرهای خوراکی باعث سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از یبوست می شود.
می توان گفت بادام تنها آجیلی است که می تواند دستگاه گوارش شما را قلیایی کند، با اسید معده مقابله کند و همچنین باعث تنظیم pH بدن شود. ثابت ماندنpH در بازه طبیعی، نقش مهمی در عملکرد مناسب دستگاه گوارش و افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن دارد. همچنین مواد معدنی موجود در بادام باعث تنظیم آنزیم های گوارشی دخیل در ساخت کلسترول و صفرا می شود.
منبع انرژی
سه گروه اصلی درشت مغذّی ها، شامل پروتئین، چربی و کربوهیدرات ها هستند. در این بین، پروتئین ها نقش اصلی را در بازسازی و تامین انرژی بدن دارند. هر یک مشت بادام در حدود 6 گرم پروتئین خالص دارد که می تواند یک منبع انرژی خوب برای بدن شما باشد. جالب است بدانید که بادام در بین تمام آجیل ها، بیشترین مقدار پروتئین را دارند. پروتئین موجود در یک فنجان بادام از یک عدد تخم مرغ بیشتر است و خوردن آن در تامین پروتئین بدن نقش زیادی دارد. بادام با وجود حجم کم، انرژی زیادی تولید میکند و از این رو یک میان وعده مناسب است. همچنین بادام دارای انواع ویتامین ها و ریز مغذّی های ضروری دیگر است که ضمن القای حس سیری، از گرسنگی جلوگیری کرده و بدن شما را سرپا نگاه می دارد؛ در حقیقت فیبر باعث می شود سطح انرژی بدن شما یکنواخت بماند. در یک مشت بادام، 4 گرم فیبر خوراکی و 13 گرم چربی های مفید نیز وجود دارد. آهن موجود در بادام به ترابری اکسیژن در خون کمک می کند. از آنجا که آهن يکي از اجزاء مهم هموگلوبين ( مولکول حمل کننده اکسيژن در خون) است، لذا آهن کمک مي کند که سلول ها اکسيژن مورد نياز خود را دريافت کنند و کمبود آن موجب خستگي و ضعف در انجام کارها مي شود.
بادام و مدیریت وزن
اگر برای حفظ وزن مناسب حساسیت دارید و مدام نگاهتان به ترازو است، به شما پیشنهاد می کنیم با بادام بیشتر دوست شوید. به یاد داشته باشید که هیچ برنامه لاغری سریعی وجود ندارد و هنوز هیچ قرص یا دارو یا کمربند جادویی اختراع نشده که یک شبه شما را لاغر کند. بنابراین برای کاهش وزن و مدیریت مناسب آن، لازم است تا در قالب یک سبک زندگی متعادل از یک برنامه غذایی مناسب استفاده کنید. بادام می تواند یک گزینه خوب برای گنجاندن در هر نوع برنامه غذایی باشد که خواص بیشمار آن نیز به شما در جهت لاغر شدن کمک می کند. هر یک مشت بادام در حدود 6 گرم پروتئین خالص، 4 گرم فیبر خوراکی و 13 گرم چربی های مفید دارد که این ترکیبات به خوبی شما را دربین وعده های غذایی اصلی، سیر نگه داشته و همچنین سطح انرژی بدن شما را یکنواخت نگاه می دارند.
در برنامه های غذایی رژیمی مختلف، باید و نبایدهای خوراکی وجود دارد. اما به دلیل قدرت بالایی که بادام در تامین انرژی بدن و سیر نگه داشتن آن دارد، تقریباً در تمام برنامه های غذایی کاهش وزن می توان از بادام استفاده کرد. همچنین بادام سرشار از مواد مغذّی مفید و سودمند است که آن را به عنوان یک غذای کامل معرفی می کند.
بادام یک غذای کم کالری است. یک مشت بادام، علاوه بر این که غنی از انواع مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها و چربی های مفید است، فقط و فقط 129 کالری انرژی دارد. یعنی در مقایسه با هر خوراکی دیگر یا هله هوله های رایج موجود در بازار، بادام یک غذای جادویی است که شما را سیر می کند و البته کم کالری است.
بادام و دیابت
در جهان مدرن، دیابت یکی از شایعترین بیماری هاست که تبعات طولانی مدت آن به عنوان یک بیماری مزمن، گریبانگیر خانواده های بسیاری شده و هزینه های سنگینی را به خانواده ها تحمیل می کند. اصلاح برنامه غذایی مناسب در بیماران دیابتی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و ضروری است تا کارشناسان تغذیه در زمینه خواص انواع خوراکی ها در مدیریت دیابت بیشتر اطلاع رسانی کنند. بادام یکی از خوراکی هایی است که لازم است افراد مبتلا به دیابت با اثرات مفید آن به عنوان یک غذای کامل و سودمند در مواجهه با بیماری دیابت آشنا شوند.
مطالعات بسیاری که بر روی مصرف بادام صورت گرفته، نشان داده که بادام می تواند نقش مهمی در کاهش خطرپذیری ابتلا به دیابت داشته باشد و عوامل خطرزای دیابت را تعدیل کند.
در یک مطالعه که در نشریه کالج تغذیه آمریکا منتشر شد، انجمن دیابت آمریکا یک برنامه غذایی مخصوص طراحی نمود که 20% از کالری دریافتی آن از طریق بادام تامین می شد. در پایان مطالعه مشخص شد حساسیت انسولینی در افرادی که در مرحله پیش دیابت بودند و از این برنامه غذایی پیروی کردند، افزایش یافت. میزان حساسیت انسولینی نشان دهنده ی نحوه ی پردازش گلوکز توسط بدن است و شاخص مهمی در پایش سلامت می باشد. در این مطالعه نشان داده شد که مصرف بادام در حفظ سطح مناسب کلسترول نیز دخیل است. دانشمندان چربی های مفید و فیبر خوراکی موجود در بادام را عامل تنظیم کننده قند و کلسترول خون می دانند. افراد مبتلا به دیابت معمولاً از بیماری های قلبی عروقی رنج می برند و یا در معرض ابتلا به آن هستند، از این رو مصرف بادام می تواند به سلامت قلب و عروق ایشان نیز کمک کند. بیشتر بخوانید.
در مطالعه دیگری که در نشریه تغذیه و متابولیسم منتشر شد، مصرف بادام به عنوان جزئی از وعده صبحانه مورد بررسی قرار گرفت و ثابت شد که سطح قند خون بین دو وعده غذایی صبحانه و نهار ثبات بیشتری دارد. همچنین افراد شرکت کننده در این مطالعه، تا زمان نهار بیشتر احساس سیری داشتند. بیشتر بخوانید.
سلامت مغز
بادام غنی از ویتامین E، ریبوفلاوین و ال کارنیتین است. این ترکیبات باعث بهبود عملکرد سلول های مغزی شده و از آسیب دیدن آنها توسط رادیکال های آزاد(مانند بروز آلزایمر) جلوگیری می کنند. همچنین باعث تغذیه ی بهتر سلول های عصبی شده، و قدرت درک و حافظه را افزایش می دهد.
استحکام استخوان ها
بادام غنی از کلسیم است و به طور کلي، بادام غني ترين منبع غير حيواني کلسيم مي باشد. برای افرادی که محصولات لبنی نمیخورند، بادام یک جایگزین مناسب محسوب میشود.در بین تمام آجیل ها بیشترین مقدار کلسیم در بادام وجود دارد، به گونه ای که در هر یک مشت بادام، 75 میلی گرم کلسیم وجود دارد. بیشتر مردم فکر می کنند فقط از طریق مصرف شیر و لبنیات می توانند کلسیم مورد نیاز بدنشان را تامین کنند. اما بادام یک منبع غنی از کلسیم است. کلسیم یکی از مواد معدنی مهم است که همراه با ویتامین D به ساخت و استحکام استخوان ها کمک می کند.. همچنین استخوان ها و دندان هايتان را با استفاده از فسفر موجود در بادام، تقويت کنيد.
سلامت بارداری
اگر شما باردار هستيد و يا قصد بارداري داريد، بادام منبع اسيد فوليک است. همان طور که مي دانيد، اين ويتامين عمل ساخت و نگه داري سلول ها را برعهده دارد. اين وظيفه در هنگام تقسيم سلولي و رشد بسيار مهم است ، پس براي زنان باردار و نوزادان بسيار مهم است. اسيد فوليک در تکامل رشد جنين بسيار با اهميت مي باشد. رشد طناب نخاعي و مغز جنين در گرو وجود اسيد فوليک مي باشد. اغلب زناني که مي خواهند باردار شوند و زنان باردار بايد مکمل اسيد فوليک مصرف کنند. پس بادام، يادتان نرود!
تقویت سیستم ایمنی
در حدود بیست نوع فلاوونوئید مختلف در پوست بادام وجود دارد. فلاوونوئیدها در مسیرهای متابولیسمی همراه با ویتامین C و ویتامین E، عملکرد ضد سرطانی دارند. همچنین مس موجود در بادام، در عملکرد صحیح آنزیم های متابولیک بدن نقش مهمی را ایفا می کند. مصرف بادام باعث افزایش سطح تولید سیتوکینین ها در بدن می شود که در نتیجه آن، مراقبت ایمنی سلول ها در برابر عفونت ویروسی افزایش یافته و منجر به تقویت توانایی سیستم ایمنی بدن می شود. همچنین ترکیبات موجود در بادام باعث کاهش جمعیت نوع خاصی از ویروس های HSV-2 می گردد.